Een eigen schommel ontwerpen

schommel maken stappenplanBent u een handige vader of moeder en wilt u zelf een toestel maken voor de kinderen? Met dit stappenplan maakt u een leuke en stevige schommel voor de kinderen waar ze jarenlang plezier van kunnen beleven. De meeste schommels zijn van hout, dus heeft u lange houten balken nodig met voldoende draagkracht. Kies voor een houtsoort die bewerkt is en tegen weer en wind bestendig is zoals eiken. U kunt eventueel voorgeboorde balken kopen. Bij deze schommel gaan we uit van een hoogte van 250 centimeter, totale lengte is 300 centimeter. Hout is een mooi product om uw tuin op te leuken. In een eerder artikel staat beschreven hoe u een pergola maakt.

Het frame opzetten

Gebruik bij voorkeur balken met een dikte van 15 x 15 centimeter voor voldoende draagkracht. Voor de stevigheid van de schommel gaat een deel van de balken de grond in. Bij een hoogte van 250 centimeter heeft u balken nodig die minimaal 300 centimeter lang zijn. Een stuk van 50 centimeter wordt ingegraven. Voor nog meer zekerheid kunt u de palen met grondanker in beton storten. De staanders van de schommel maakt u uit een driehoek van drie even lange balken. Deze balken dienen onder een hoek van 60 graden te worden bevestigd als in een gelijkbenige driehoek.

Passtukken maken

Voor de montage maakt u gebruik van passtukken. Het passtuk (A) plaatst u waar de twee steunbalken bovenaan samenkomen en is net zo groot als de dwarsliggende bovenbalk (1) voor een goede pasvorm. Maak deze vast met houtdraadbouten. Een andere mogelijkheid is een metalen schommelverbinder. Bevestig met vier moerbouten een dwarsbalkje (B) voor extra stevigheid. Om te voorkomen dat de schommel gaat scharen, is het verstandig om nog een dwarsbalk (C) te plaatsen een stukje onder het punt waar de balken in een punt samenkomen. Deze plaatst u als verbinding tussen de grote bovenbalk (1) en de tweede dwarsbalk (C). Dit doet u voor beide zijdes van de schommel. Het gebruik van driehoeken in de constructie maakt het geheel extra stevig.

Afwerken

Aan de onderkant van de staander maakt u een stabiliteitsplank (D). Controleer met een waterpas over de bovenbalk (1) recht ligt en maak vervolgens vast aan de rest van de constructie. Boor in deze balk vier gaten voor oogbouten met een afstand van 50 centimeter ertussen. Het touw voor de schommels kunnen met een haak worden vastgemaakt. Zaag een plank voor gebruik als zitje en boor hier vier gaten in waar u het touw doorheen doet en vastknoopt. Controleer het geheel op stevigheid. Op de grond kunt u eventueel kunststof tegels leggen voor veilig speelplezier.

Een erkende timmerman inschakelen

Heeft u behoefte aan assistentie, of wilt u een unieke schommel in uw tuin? Schakel dan een timmerman van Houtens.nl in. Houtens geniet landelijke bekendheid als het aankomt op timmerwerk en klussen in en rondom huis. Via de website komt u direct in contact met diverse timmerbedrijven bij u uit de buurt.