soorten en motieven sierbestrating
De bestrating is een groot en belangrijk deel van uw tuin. Door uw bestrating op de juiste manier aan te brengen, kunt u uw tuin gemakkelijk laten onderscheiden van de andere tuinen in uw straat. Dit kan u uw tuin kan bestraten in verschillende motieven en met behulp van verschillende soorten bestrating.

Verschillende soorten steen

Er zijn verschillende soorten stenen verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen uit natuursteen. Deze stenen geven uw tuin een mooie afwerking en kan zowel hard als zacht steen zijn. Natuurstenen zijn echter vaak wel duur. Een alternatief voor natuursteen zijn dan ook de betonnen stenen. Tegenwoordig hebben betonnen stenen verschillende kleuren. Van grijs tot de kleuren van de regenboog. Hierdoor zijn ze bijna niet van natuursteen te onderscheiden. Ook vervaagt de kleur van betonnen stenen niet. Als u betontegels met granulaat neemt, heeft de tegel een afwerkinglaag van 1 cm dik. Dit zorgt ervoor dat de tegel weinig onderhoud heeft. Nog een vorm van sierbestrating is de gebakken steen en of klinker. Deze stenen en klinkers zijn heel geschikt voor oude huizen en boerderijen. Ze geven namelijk uw woning of boerderij een authentieke uitstraling.

Motieven

Er zijn verschillende opties voor motieven in uw tuin. Zo kunt u ervoor kiezen om in een kleine tuin grote tegels te leggen. Hierdoor ziet uw tuin er rustiger en ruimer uit. Ook kunt u kiezen voor een wildverband. Dit is een manier van bestrating met verschillende maten tegels. Er wordt eigenlijk gespeeld met de maten van de tegels en de voeglengte. De naden moeten namelijk zo klein mogelijk blijven. Dit zorgt dan voor een speels effect. Ook kunt u verschillende kleuren in uw bestrating verwerken.

Grind

Soms wordt bestrating aanleggen een dure bezigheid. Er zijn soms veel stenen nodig en niet alle soorten stenen zijn tenslotte even goedkoop. Als u toch die ene dure steen wilt hebben, kunt u er misschien voor kiezen om een grindtuin aan te leggen en de stenen te gebruiken als een soort stapstenen. Dit werkt vooral goed met grote stenen. Dit geeft een mooi en speels effect. De stenen worden bijvoorbeeld niet strak tegen elkaar gelegd, maar een stukje van elkaar af.


Gezondheidsklachten

Als u zelf de bestrating wilt aanleggen, moet u met een aantal dingen rekening houden. Om te beginnen de lichamelijke klachten die erdoor veroorzaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld door het verkeerd op te tillen van de tegels, vanuit de rug in plaats van vanuit de benen. Dit veroorzaakt pijn in uw rug en u kunt er al snel blessures van oplopen. Andere pijntjes die u kunt verwachten na het bestraten van uw tuin zijn o.a. spierpijn in uw handen en vingers, nek, rug en benen.


sierbestrating leggen

Hovenier of stratenmaker inschakelen

Mocht u de gezondheidsklachten willen voorkomen, kunt u ervoor kiezen om een hovenier of klinkerwerker om hulp te vragen voor het aanleggen van uw bestrating. Deze personen weten precies hoe ze de kans op gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk moeten houden en hoe ze u van het beste advies kunnen voorzien.

Bronvermelding: Vertap klinkerwerken en bestrating uit Antwerpen